kennel Ceben - field spaniel

Ceben field spaniel

Skötsel gamla sidan

Denna sida är under konstruktion...

The grooming page is under construction...

Det som måste göras
regelbundet är kloklippning samt att håret runt öronmusslan måste hållas kort, genomkamning av pälsen samt kontroll och ev rengöring av tänder. Detta för hundens välbefinnande.
Utöver detta klipps tassar, hals, ovansida öra, hasor och svans, samt plockas/rycks resten.
Själv tycker jag att har man valt en trim- och klippras som field (även om de kräver mindre pälsvård än många andra) så är man skyldig både mot hunden, och rasen, att hålla hunden hyfsat välfriserad. Även om du själv aldrig deltar i ’Fröken Sverige’ så klipper, kammar och tvättar du ju dig. Samma ska väl gälla din hund...
Klarar man inte trimningen själv får man boka återkommande tid ca var 4-6 vecka för frisering hos någon som kan. Hör med din hunds uppfödare, titta efter trimlistor hos FSKCocker- och Springerklubben el här för att hitta personer som kan trimma spaniel. Oftast får man en snyggare frisering om en spanielperson trimmar än om man lämnar in hunden på ett trim.

       


Generellt är pälsen lite olika beroende på pälsfärg och är därmed lite olika att sköta om.


De leverbruna fäller ofta mindre men behöver ofta plockas en hel del och kan bli solbrända och torra efter sommaren. De svarta har ofta bra kvalitet som inte behöver plockas lika mycket men som fäller mer. Brune Pentwyn’s Franz Josef med svarta barnbarnet Ceben Tara.


Och mycket vitt som på brunvita Pentwyn’s Flowering May ovan, innebär också ofta bättre kvalitet men mer fällande.
Allt generellt alltså!

  

Hur ofta en field behöver badas
är mycket individuellt. Den med sämre pälskvalitet behöver kanske badas varannan vecka då den känns smutsig fort medan vovven med bra kvalitet klarar sig med betydligt färre. De flesta fieldar har inte så mycket päls och av bra kvalitet så behöver inte badas så ofta.
Blöt pälsen ordentligt ända in till skinnet med ljummet vatten, blanda gärna schampot med vatten i en bunke och applicera med en svamp, massera in schampot ända in till skinnet, schamponera två gånger och låt schampot sitta i 5-10 min andra gången, skölj ur ordentligt ända tills pälsen 'gnisslar'. Applicera återfuktande balsam enligt instruktion på förpackning.
Krama ur så mycket vatten som möjligt ur pälsen, låt droppa av 5-10 min, krama sedan igenom pälsen med handduk - rufsa ej, utan krama då det är effektivare, minst två handdukar brukar gå åt. Kamma igenom pälsen med glestandad kam och föna eller låt självtorka. Gamla hundar fönar jag alltid helt torra. Brukar hunden bli lockig efter badet och jag ska på utställning använder jag ett springer
nättäcke för att pälsen ska torka utan att krulla sig, och efter det ett sidentäcke.
 Jag brukar använda det milda schampot Virbac Allerderm 
och som sista sköljning några liter vatten med återfuktande Virbac Humiderm.  För fieldar med mycket behäng som det tex fastnar mkt skräp/snö i eller de med en torr kvalitet eller där tovor lätt bildas kan man behöva använda mera 'smörjande' balsam och sprayer, se tex här.


Införskaffa badprodukter?
Se tex Veterinärbutiken
, MGHundvård , LSprodukter .

Införskaffa verktyg?
Se tex 
Lyckliga Fåret , Häromi , Satchmo's .

Behöver verktygen slipas?
Se tex 
Lyckliga Fåret .

Klotång måste man ha.

Ofta är det lättast att klippa klorna på den vuxna hunden när den står upp och man lyfter tassen som om man skulle verka hoven på en häst. Håll pekfingret bakom den klo som ska klippas så är det lättare att hålla stadigt.
Valpar klipper man inte klor på när de är uppspelta utan när de är trötta och håller på att somna, och håller dem med fördel i knät.
Klipp inte klorna just när hunden varit ute i minusgrader, då är de mer sköra. Lättast är det att klippa klor uppmjukade av vatten, tex efter regnpromenad eller efter en dusch.

Om du känner dig osäker, klipp lite och ofta, tex en gång per vecka.
Blir det en kamp mellan dig och hunden, klipp en klo per dag så är varje kloklippningstillfälle över fort!

Bildschema över kloklippning finns här .


Filmer kloklippning finns
här .

En glestandad kam och en fintandad kam (tex Spratts nr 73) behöver man. När man kammar börjar man med den grovtandade och kammar igenom öron och fanor, och reder ut eventuella tovor. Sedan avslutar man med den fintandade som man kammar igenom hela hunden med. Se till att pälsen är utredd ända in till huden överallt.       

En skarp sax är en nödvändighet, och en effileringssax om man vill göra snyggt.

För att klippa kort i och under öronen är en maskinsax oöverträffad, liksom för att klippa framsidan av halsen. Ganska dyr i inköp men håller hela hundens liv. Vill man inte lägga ner den extraslanten får man använda skarpsaxen på insidan av öronen och effileringssaxen på framsidan av halsen istället - betydligt pilligare, men det går!
Det brukar ofta ingå ett skär 10 (lämnar 1,6 mm) när man köper en maskinsax och det kommer man långt med. Själv använder jag numera nästan bara skär 7F (lämnar 3,2 mm), och så har jag ett skär 40 (lämnar 0,25 mm) som jag vardagsklipper insidan av öronen med.

Inga nödvändigheter men en borste kan vara bra att göra en finputs med, en 'coat king' med 20 skär att dra bort vinterull med, och gummitutor till fingrarna så man får bättre grepp när man ska plocka bort löst hår/ull.

Börja med att kamma igenom öron och fanor med den grovtandade kammen. Se till att komma ända in till skinnet så inga tovor missas, speciellt under/bakom öronen, i armhålorna och ljumskarna. Sen kammar man igenom hela hunden med den fintandade kammen...

...så att man får bort löst hår på hals, rygg, sidor och utsidan av benen. Det lossnar mer om man inte bara kammar medhårs hela tiden utan varvar med att kamma inte riktigt mothårs, men däremot 'snedhårs'.

För att få bort så mycket löst och dött hår som möjligt kan man hålla tummen på kammens tänder...

...det extra motståndet gör att mycket mera hår lossnar!

Så här ska det inte se ut! Ett igenvuxet öra där luften har svårt att cirkulera. Som bäddat för öronproblem, som när de väl börjat lätt blir kroniska!
Ca var 4-6:e vecka behöver man klippa.Så här ska det se ut, se nedan hur du gör!

Insidan av öronen är oslagbara att klippa med maskinen...men det går även att använda skarpsaxen. Använder man skarpsaxen gäller det att hela tiden sträcka skinnet så att man inte klipper fel. För att få det så kort som möjligt i öronen brukar jag använda osters skär 40, men det går förstås bra med andra också.

I öronen klipper man mothårs för att få det så kort som möjligt. Det gäller att vinkla saxen...

...åt alla håll...

...så att man kommer åt att klippa riktigt kort...

...överallt i alla vinklar och vrår.

         
Jag klipper kort ungefär halva örats längd på insidan, men stora tunga öron med mycket päls klipper jag korta på hela insidan av öronen för bästa luftning. Jag lämnar ca en cm ut mot kanterna så att klippningen inte syns från utsidan, förutom nedtill på undersidan där jag klipper bort allt från öronfästet fram till 'flärpen' för bästa luftning.

Lurvigt hår på halsen som ska bort.

Håret under hakan och på framsidan av halsen kan man antingen klippa med maskinsaxen (medhårs oster skär 10, mothårs oster skär 7F) eller effilera med effileringssaxen. Klipp kort till ca 5-10 cm ovanför bröstbensknappen, inte längre ner. Klipp till de längsgående virvlarna under öronen.

Långt hår på kinderna kan man antingen klippa kort med maskinsaxen (medhårs oster skär 10, mothårs oster skär 7F) eller med effileringssaxen.

Vik undan örat och klipp med maskinskär 7F virvlarna mellan halsens framsida och nacke korta eller effilera ned dem med effileringssaxen.

Tunna ur mot nackens långa hår med effileringssaxen så håret ligger slätt på sidorna av halsen.

Nu är övergången mellan det korta halshåret och det längre nackhåret omärklig.

Klart! När halsens framsida och sidor, kinderna, virvlarna under öronen och öronens insidor är klara, ska det se ut så här - ett öra där luften kan cirkulera både i och runt örat!

Och för att se prydlig ut...

Ett otrimmat huvud.

Långt flaxande hår på huvudet och lockar i nacken som ska bort.

Håll huvudet i ett stadigt grepp med ena handen, håll också emot så att inte skinnet kan röra sig när man plockar hår. Med andra handens fingrar plockar man bort de hårstrån som ska bort, medhårs i hårets växtriktning. Ta bara några få hårstrån i taget så lossnar de lättare.  Film  här hur man plockar/rycker.


Plocka bort överflödigt hår på nacken.


Plocka alternativt effilera mothårs övergången mellan skalle och öra slät.


Putsa med effileringssaxen bort kvarvarande långa strån som inte går att plocka.
Färdigt huvud. Är man lat eller har ont i händerna kan man också klippa öron och huvud prydliga med maskinsax, skär 7F, se exempel här hur man gör. Fieldens öron klipps inte lika hårt som tex cocker eller springer där man ofta skalar av hälften av örats hår, på fielden tar man bort två tre fingrars bredd upp mot öronfästet så man får fram en mjuk övergång huvud-öra. Bruna Wallis här ovan och svarte Zac nedan är båda maskinklippta på detta sätt.

Otrimmat bakställ med dött flaxigt hår på rumpan, på och runt svansen och på hasorna.

Här är det döda håret bortplockat, svansen och högra hasen klippt. Skala dock inte hasorna korta då ser de pinniga ut och passar inte ihop med resten av hunden, tjocka men utan flaxande långt hår är lagom.       

När man ska plocka bort överflödigt hår på huvudet, nacken, ryggen, sidorna, rumpan, framsidan av frambenen och utsidan av både fram- och bakbenen, håll då emot så att inte skinnet kan röra sig när man plockar håret. Med andra handens fingrar plockar man bort de hårstrån som ska bort, medhårs i hårets växtriktning. Ta bara några få hårstrån i taget så lossnar de lättare.  Film  hur man plockar/rycker här.

Är det riktigt mycket hår som ska bort kan man använda sig av coat kingen. Även den använder man både medhårs och 'snedhårs' för att få bort all död päls.

En kastrerad eller äldre field kan få mängder med ullig/sträv päls över hela kroppen vilken kan vara svårt att få ordning på för hand. För hundens välbefinnande kan det då vara läge att ta fram maskinsaxen och klippa medhårs med skär 7F. Börjar man klippa med maskin kommer man dock att få fortsätta göra det då pälsen sällan blir sig lik när man väl börjat maskinklippa.

Ofta behöver man dock göra slutfinishen med fingrarna.

Med effileringssaxen tunnar man ur det döda flaxiga håret under och på båda sidor om svansen.

Kamma ner svansfanan och korta av den så svansen ser tjock och fyllig ut.

Färdigtrimmad kuperad svans.

Själv tycker jag det är snyggast att inte spara långa behäng på den okuperade svansen, utan frisera den på samma sätt som den kuperade - tjock och fyllig men utan fana.

Till vänster en utställningstrimmad tass som ser rund, tjock och fyllig ut och till höger en tass där allt håret är kortklippt, även mellan tårna - praktiskt men kanske inte lika vackert.

- Film genomkamning och kloklipp.
- Film som väldigt bra visar hur man plockar.
- Film hur man plockar/rycker huvud, sidor och utsida ben.
Här en film

gällande pälsvård för cocker vilken fungerar även för field, dock vad gäller sällskapstrimning ej för utställning. Kan man inte spanska gör det inget, man förstår ändå.
Här sällskapstrimfilm för springer som också funkar på field. Skär 10-15 tar dock för mycket på de flesta fiedpälsar förutom på insidan av öronen så jag rekommenderar skär 7F.
- Här film för
tassar, frambensfanor och hasor .

Några andra trimbeskrivningar för field: Grooming instructions for field spaniel, Grooming a Field Spaniel

Ur rasstandarden om fieldens päls:
"Öronen skall vara (...) väl behårade. (...)
Svansen skall ha vacker fana. (...)
Pälsen skall vara lång och åtliggande, glansig och silkesaktig, aldrig lockig, kort eller sträv.
Den skall vara tät och tålig mot väder och vind.
Behänget skall vara rikligt på bröstet, kroppens undersida och på benens baksidor, men inte nedanför haslederna."
(SKK Standardkommitté 2010-11-17 Standard för field spaniel)